העובדה שמאז קום המדינה נהרגו בכבישים 32,669 אזרחים מהם 5,016 ילדים ובני נוער.מספר גבוה משמעותית ממספרם של כל הרוגי צה"ל בכל מלחמות ישראל לא מזיזה מספיק לא לממשלה ולא לנהגים.עמיעד טאוב מבקש שנפנים שתאונות דרכים אינן מכת טבע אלא מכה שניתן למגרה גם נעשה משהו בעניין.
קללה מעשה ידי אדם
הרוצח השקט הכי שקט שיש הינו הכביש הארץ ישראלי הידוע לשמצה והנהג הישראלי הידוע עוד יותר לשמצה.השבוע שוב עלו השניים לכותרות בשל התאונה הקטלנית בה נהרגו ששה בני אדם ונפצעו שנים עשר שהתרחשה ביום א' השבוע בכביש מספר 1.למחרת כבר חזרנו במהירות לשמחה לאידו של אהוד אולמרט לפיגועי הדקירה השוטפים ולמופעים של ח"כ אורן חזן.שכן דינה של תאונת דרכים להישכח מן הלב הישראלי בשל האנונימיות של הנפגעים והעובדה שהפכנו "קהים" לקטל השקט בכבישים.
מעט מספרים בשביל לסבר את האוזן.מאז תחילת שנת 2016 נהרגו 46 אזרחים בכבישים מהם 12 הולכי רגל.מאז קום המדינה נהרגו בכבישים 32,669 אזרחים מהם 5,016 ילדים ובני נוער.מספר גבוה משמעותית ממספרם של כל הרוגי צה"ל בכל מלחמות ישראל כולל האינתיפאדות מאז הקמת המדינה.
הפער בין מספר הפצועים בדרכים לבין הפצועים במלחמות הינו גבוה עוד יותר וכאשר לוקחים בחשבון את המשמעות הכלכלית של שיקום הפצועים ובני משפחותיהם ואת עלויות השיקום הישירות והעקיפות (עלות הנזק השנתי הנגרם למשק מתאונות מוערך בלמעלה מ-16 מיליארד שקלים) פשוט לא מובן מדוע שנה אחר שנה קטנים התקציבים המיועדים לנושא המלחמה בתאונות הדרכים והמטרה אינה מוגדרת ע"י הממשלה כיעד מרכזי.
מידי שנה נהרגים בכבישי ישראל כ-350 אזרחים וכמות כפולה מכך נפצעים והופכים לנכים כאשר המספר הולך ועולה משנה לשנה.רק לדמיין לאיזו מבצע צבאי אגרסיבי הייתה יוצאת ממשלת ישראל אם שדה הקטל התחבורתי היה נגרם בעקבות פעילות של האויב הערבי.
דיני נפשות
אחת הסיסמאות המבריקות ביותר שהומצאו לעניות דעתי בישראל עוסקת בדרך למנוע תאונות דרכים ואומרת: "בכביש אל תהיה צודק היה חכם" ייתכן וכולם צודקים בויכוחים על מי מוטלת האחריות לקטל בכבישים אך החובה להתנהג כ"מבוגר אחראי" ולייצר שינוי חכם מוטלת בראש ובראשונה לפתחה של ממשלת ישראל שנכשלת פעם אחר פעם ושנה אחר שנה בעמידה ביעד של הקטנת מספר ההרוגים.
הממשלה היא זו שצריכה להשתמש במכבסות מילים ודיבורים ולהפסיק להשלים עם אבדן החיים בדרכים ולמנוע את קציר הדמים הבא באמצעות השקעה בתשתיות, פיתוח מערך תחבורה ציבורית איכותי, אכיפה אגרסיבית וייצור חקיקה מקיפה ומהירה בכל תחומי התחבורה(החל מתקנות לאופניים חשמליים וכלה בחיוב התקנת מערכות התראה בטיחותיות בכל רכב חדש וישן).
הנושא החשוב מונח גם לפתחו של המפכ"ל החדש רוני אלשייך שצריך לבנות מחדש משטרת התנועה המקרטעת ולהקצות את כל התקנים הנדרשים על מנת שזו תהפוך לאגף שמייצר הרתעה אמיתית ומציל חיי אדם ואשר השירות בה לא יהיה ברירת המחדל של כל שוטר שרוצה לנוח לפני הפנסיה.
לא פחות מכך מוטלת האחריות גם לפתחנו אנו הנהגים העונים להגדרה של "הגורם האנושי". בשורה התחתונה מרבית התאונות נגרמות בשל הסחות דעת כיאה למי שחיים בעידן בו יותר אנשים מסמסים בנהיגה מאשר מאותתים. את תרבות הנהיגה יכולים אנו יכולים לשנות ואת הגורל המר המסתתר מאחורי העיקול יכולים אנו למנוע אם נפעל בניגוד לשיטת הניהול של ממשלת ישראל ואחרי שנפנים שתאונות דרכים אינן מכת טבע אלא מכה שניתן למגרה גם נעשה משהו בעניין.