בטור חדש, וללא טיפת ציניות, מתקשה עמיעד טאוב להבין כיצד, על אף הסכנות הברורות ורשימת הקרבנות המתארכת, עדיין יש מי שחושב שאפשר להניח לילד בן 14 לנהוג ללא הכשרה מינימלית בכלי רכב – שהוא כלי נשק לכל דבר.
"זק״א: כביש 461, ממחלף מסובים ליהוד, ת.ד, רוכב אופניים חשמליים כבן 30 שנפגע מרכב, מפונה במצב קשה לביה״ח תה״ש". זהו נוסח ההודעה היבש שנשלח ביום שישי האחרון למערכות העיתונים ובישר על עוד משפחה שנפלה קורבן לתופעת רוכבי האופניים המסוכנת והמתרחבת. הפצוע הצטרף לפרסומאי מוטי מורל והנער אוריאל מלכה בן ה-15 אשר נהרגו החודש כשרכבו על אופניים חשמליים ולעוד ארבעה רוכבים שנהרגו בתאונות דרכיםמתחילת שנת ו 7,852 פצועים בתאונות שבהן מעורבים אופניים וכלים דו-גלגליים חשמליים בחמש השנים האחרונות.
רוצים להישאר מעודכנים? הצטרפו עכשיו לדף הפייסבוק של "תרבוש – תרבות ופנאי לציבור הדתי"
סקר שנערך במשרד לביטחון הפנים, קובע כי כל אדם רביעי במדינת ישראל נפגע או מכיר מישהו שנפגע מתאונה שבה היו מעורבים אופניים חשמליים. אחוז תאונות הדרכים שנגרמות על ידי אופניים חשמליים וקורקינטים חשמליים עולה בלי הפסקה וילדים הדוהרים על כלי נשק קטלני במדרכות הערים הפכו לאיום נפוץ ברור ומיידי.
ללא רשיון וללא ידע
נכון לסוף שנת 2016 מתגלגלים ברחובות לא פחות מ-210 אלף אופניים חשמליים ללא הסדרה. מרבית הרוכבים הם צעירים בני פחות מגיל 16 ללא כל ידע בחוקי התנועה, ללא רשיון וללא קסדה וציוד מגן. מה שנראה כפתרון פלא תחבורתי שימושי ואופנתי לבני נוער, חסרי רישיון נהיגה הוא למעשה כלי רצח שניתן לילדים ללא תאוריה ואלו משתוללים על הכבישים ומקפחים את חייהם וגם חיים של אחרים.
חלם זה כאן.
מנתוני דו'ח המבקר עולה כי בעוד שבשנת 2010 יובאו ארצה 1,239 זוגות אופניים, בשנת 2016 זינק מספר האופניים החשמליים המיובאים ל-70,021 זוגות וכיאה למדינת הפרטאצ'י עד שנת 2014 ובמשך שלוש שנים שלמות יובאו ארצה עשרות אופניים שהרכיבה עליהן בעצם לא הייתה חוקית עקב אי הסדרת התקנות.
המדובר על כלי רכב ממונע שאסור היה לייבא לישראל ללא פיקוח. ללא רישוי וללא ביטוח והאחריות על הפקרתם של האזרחים למפגע המתגלגל מוטלת לפתחי משרד התחבורה והמשרד לביטחון פנים שגם 17,000 דו"חות שהעניקו שוטריו אשתקד לא הועילו לצמצם את מימדי התופעה.
לצד הצורך המידי בהגברת האכיפה לגבי המהירות של הכלי, גיל הרוכבים והציות שלהם לחוקי התנועה. לקראת החופש הגדול יש לעסוק גם בחינוך הילדים הרוכבים להבנה וציות של חוקי התנועה, לסלול שבילים שיעודדו את צמצום מספר הרוכבים בחשמליים לטובת אופניים רגילים ולשפר את התחבורה הציבורית ואולי מעז יצא מתוק.
רוצים להישאר מעודכנים? הצטרפו עכשיו לדף הפייסבוק של "תרבוש – תרבות ופנאי לציבור הדתי"